Lars van der Haar vrijwel zeker winnaar X2O-klassement

Met nog een cross voor de boeg kan Lars van der Haar de eindzege in het X2O-klassement nauwelijks nog ontgaan. De Woudenberger heeft 4.51 voorsprong op de nummer twee, Eli Iserbyt. In de Krawatencross in Lille consolideerde Van der Haar zijn leidende positie en kwam als vierde over de finish op 22 seconden van een dolblije winnaar Niels Vandeputte. Naaste belager Mathieu van der Poel viel weg uit het klassement omdat zijn veldritseizoen na het WK voorbij is.

Volgende week in Brussel kan Van der Haar zich definitief tot winnaar kronen van de X2O-trofee. Het klassement gaat om tijd en bijna was hij al zeker geweest van de eindzege. Daarvoor was een voorsprong van 5 minuten, de tijdstraf die je krijgt wanneer je niet start, nodig geweest. De Woudenberger probeerde het wel  maar kon niet echt meedoen om de podiumplaatsen. Joris Nieuwenhuis werd tweede en was daarmee de beste Nederlander, de Belg Joran Wyseure werd derde. Lars van der Haar perste er nog een eindsprintje uit en pakte nog 17 tellen op Eli Iserbyt, net niet genoeg om zich als te verzekeren van het eindklassement.

Bij de vrouwen won wereldkampioen Fem van Empel haar negentiende cross van het seizoen. Puck Pieterse deed niet mee, ze is na het WK waar ze brons pakte op wintersport gegaan. Daarna richt ze zich op een paar wegkoersen zoals de Strade Bianche, de gravelklassieker waarin de Amersfoortse vorig jaar uitstekend voor de dag kwam met een zesde plaats. En dan wordt het tijd voor het mountainbiken met als klapstuk de Olympische Spelen in Parijs.