Penalty-shots Zoetermeer zijn strijdende Dragons te machtig

Utrecht Dragons is dinsdagavond 5 maart strijdend ten onder gegaan in Zoetermeer. De ploeg van de ijshockeycoaches Willem van de Kraak en Tonny Collard moest na het nemen van penaltyshots het hoofd buigen voor de Panters. Na de reguliere speeltijd en na de verlenging stond er 4-4 op het scorebord.

De weg naar de halve finales van de play-offs om de titel in de eredivisie kende een prachtige apotheose na opnieuw een enerverende wedstrijd. Het eerste duel in de best-of-three-serie ging in Zuid-Holland op zaterdagavond 2 maart met 7-0 verloren. Geflatteerd weliswaar, maar een mentale dreun was het. Opmerkelijk echter was het herstel amper 22 uur later op het eigen ijs van het Utrechtse De Vechtsebanen. Met 6-3 trokken de Dragons aan het langste eind. Een prestatie van formaat.

Dynamisch

En opnieuw moesten de Utrechters dinsdagavond tegenvallers zien te overwinnen tegen Zoetermeer. Duvelstoejager Dylan Collard (liefst vier duels) en Joël van Baarsen (één wedstrijd) waren geschorst, een uitvloeisel van straffen opgelopen tijdens het tweede duel. Daar kwam nog bij dat 48 uur later al na 32 seconden de puck achter doelman Zachary Levac lag.

En opnieuw richtte Utrecht Dragons zich op. Het snelle antwoord kwam van Indy Bontan (1-1), waarna de gasten zelfs op voorsprong kwamen door Tim Schaasberg. Maar Zoetermeer antwoordde net zo snel als Dragons bij de 1-0 achterstand had gedaan. Vier treffers in 4,5 minuut in de eerste periode waarin Zoetermeer nog tweemaal het ijzerwerk achter Levac trof trof. Het beloofde wat.

De 600 toeschouwers kregen vervolgens een dynamisch schouwspel voorgeschoteld. Niet altijd goed, maar hoogst amusant en bij vlagen opwindend. Het werd een wedstrijd waarin de ploegen beurtelings de overhand hadden en die ruim zes minuten na de eerste dweilpauze leek te kantelen in de het voordeel van de thuisclub: 3-2. En opnieuw richtten de Dragons zich op. Uitblinker Brock Montgomery, schier onvermoeibaar, zorgde na twee periodes voor de 4-3 voorsprong.

Einde

Het laatste part van de wedstrijd werd beslist door een dubieuze beslissing van de arbiters. Tim Kok hield de puck naar de zin van de scheidsrechter te lang in de handschoen en kreeg een straf van twee minuten wegens spelbederf (‘delaying the game’). Zoetermeer Panters benutte dit buitenkansje en in overtal kwam het in 47e minuut langszij: 4-4. Een stand waarin in de reguliere speeltijd geen verandering meer kwam.

Een verlenging van vijf minuten, waarin de ploegen drie veldspelers (plus de goalie) op het ijs hadden, bracht eveneens geen beslissing, mede door twee geweldige reddingen van Levac. Waarna Zoetermeer de penalty-shots beter nam dan Utrecht Dragons en daarmee een eind maakte aan een goed seizoen dat toch enigszins in mineur eindigde.

Kampioen

De halve finales om het kampioenschap van de eredivisie gaan 8, 9 en 10 maart verder. Daarin treft Amsterdam Zoetermeer en betwisten Nijmegen en Leeuwarden elkaar een plek in de eindstrijd. Zowel in de finale als de halve finales spelen de teams een best-of-three-serie. De ploeg die als eerste twee duels wint, gaat door naar de finale of wordt kampioen van de eredivisie, na de grensoverschrijdende BeNe Liga, het tweede ijshockeyniveau van Nederland.